Собор на Червоноармійскій вулиці



14 червня цього року за адресою Червоноармійська 113 відбулися збори, де вирішувалося питання стосовно побудови нового собору неподалік від багатоповерхових будівель, що знаходяться неподалік, приблизно біля АЗС «Укрнафта» навпроти гаражного кооперативу, біля дослідної станції.

Я, звісно, приймав участь і категорично  відмовився. Але декілька цікавих моментів я собі зафіксував:

  1. Мене дуже здивувало, що більшість (біля 95%) відмовилися і категорично не хочуть ніякого собору. 

  2. Неподалік, на розі вул. Стасюка та Комарова, біля ринку, навпроти готелю «Черемош»  є собор, неподалік від школи № 22 є ще один, трохи нижче (біля кладовища)  - ще один. Ну, і як ви зрозуміли, не вистачає ще одного. Питання НАВІЩО стільки соборів. Це що, в нас стільки грішних людей?

  3. В нашому місті немає ні одного нормального басейну. Хіба не краще на тому ж місці побудувати щось на кшталт спортивного закладу. Має бути не гірше, а то і корисніше.

  4. Хіба та людина, яка буде чути дзвони з того собору (там велика кількість житлових багатоквартирних будинків) буде висипатися і йти з гарним настроєм на роботу?


Загалом мені важко зрозуміти, як в наш час можна таке робити і невже люди настільки консервативні й вірять в те, що їм допоможе ще один собор, а не вони самі. Чи не краще розвивати і пропагувати здоровий спосіб життя та розвивати інфраструктуру?

Рішення було прийнято міською радою. Ніхто не запитав людей, чи вони цього хочуть.  І мене запевняють, що все таки собор збудують. Але тішить одне, що дехто розуміє, що церква —  це та ж сама політична сила, той самий інструмент маніпуляцій, який зовсім не цікавить, що в нас з Вами болить.

12 коментарів

Сергій Куриляк
ось такий собі бізнес.
Олег Тудан
Мы походу прем в том же направлении, что и Роисся — чрезмерное вмешательство церкви в общественную и политическую жизнь государства. Кроме того, церкви настолько не хватает храмов (читай — кормушек для своих тружеников в рясах), что она готова отобрать землю хоть у детского интерната, хоть захватить сквер, а то и два, на месте школы построить отель для прихожан, короче демонстрирует чудеса цинизма. В ближайшее время и у нас на телевидении появится свой виеголосый чаплин, призывающий убивать во имя веры.

Всегда поражала смиренность верующих людей, готовых давать попу деньги на крещении, поминках, венчании, обрядах освящения, пожертвования на храм(ы) и прочая. Сколько можно, в конце концов?
Святослав Вишинський
Аналогічно — але після активного втручання громади: «Нової церкви УГКЦ у спальному районі не буде, — міськрада» («BukNews», 13.06.2012).
Сергій Куриляк
це гарна новина! Будемо робити теж саме, люди проти.
Стосовно коментаря Олега, то мушу сказати, що люди вірять навіть через -нехочу-, адже їм нав*язували це з самого дитинства а особливо страх і це вже не віра а забобони. Нажаль такі люди не підлягають виправленню, це в якісь мірі дефект, дуже сумно.
Олег Тудан
Дефект — это когда у тебя вместо пяти пальцев на руке шесть. А звонкие потоки материальных долларов — это логичное наследие христианства, взрастившего на своем теле Торгаша.
Сергій Куриляк
я не зовсім в цьому розумінні мав на увазі ДЕФЕКТ, а саме те що воно, мислення про релігію, дуже і дуже закореніле і це в якісь мірі психологічний недолік (psychological handicap). Адже самі люди не розуміють що хтось заробляє гроші, що хтось ними маніпулює.
Маріанна Антонюк
може я, звісно, неправа, але мені здається, що «шалений спротив громади» проти будівництва храму — тільки через те, що це храм греко-католицький, яких, до речі, у місті всього два. Якби це була церква МП, ніхто б і не пікнув, а якби й пікнув — то би нічого не дало.
P.S. Щоб уникнути зайвих запитань — я не належу до греко-католицької громади.
Святослав Вишинський
Йдеться про різні храми — Української Греко-Католицької Церкви та Української Автокефальної Православної Церкви, санкцію на будівництво котрих, як видно, дала одна і та ж сесія Чернівецької міської ради. Реакція мешканців також аналогічна.
Наташа Борісова
На Проспекті та Гайдара між будинками є майданчик(якщо так можна назвати), який міська рада надала для будівництва церкви.http://citi.cv.ua/video-news.php?file=TD_13_06_2012.flv&page=1 (на 4 хвилині). Мешканці навколишніх будинків проти будівництва на цій території. Не лише тому, що планується будівництво церкви.
Сергій Куриляк
проблема полягаю в тому, що неподалік дорога (траса), і природа яка зараз там, захищає від автомобільних викидів. Повітря ніби чисте. Пободувавши церкву, все знищать і люди це також розуміють. Я не запитував чому люди відмовляються, насправді, навіть не думав про якісь класифікації храмів.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте